CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Wednesday, May 26, 2010

Acoperă goliciunea fratelui tău

Noe a început să fie lucrător de pământ şi a sădit o vie. A băut vin, s-a îmbătat şi s-a dezgolit în mijlocul cortului său. Ham, tatăl lui Canaan, a văzut goliciunea tatălui său şi a spus celor doi fraţi ai lui afară. Atunci Sem şi Iafet au luat mantaua, au pus-o pe umeri, au mers de-a-ndărătelea şi au acoperit goliciunea tatălui lor; fiindcă feţele le erau întoarse înapoi, n-au văzut goliciunea tatălui lor. - Bereishit/ Geneza 9:20-23

Există mulți care se poartă ca și Ham, adică văd un defect la cineva și rămân atât de ”marcați” doar de defectele omului, încât simt nevoia să spună tuturor celor din jur despre acest defect, reducând omul respectiv în ochii celorlalți.
Noe era omul pe care Adonai l-a ales și fiii lui știau acest lucru, au văzut cu ochii lor că Adonai l-a folosit, dar asta nu schimba faptul că Noe era un simplu om, care da, avea defectele lui. Ham privește acest defect și îl disprețuiește pe tatăl lui ca și când doar defectul l-ar reprezenta pe Noe, până acolo că merge să le mai spună și fraților lui. Ca și consecință a acestui lucru Ham și-a atras blestemul.
Adonai nu se folosește de oameni perfecți, pentru că nu există nici unul perfect. Pornind de la premiza asta, nu poți să treci cu vederea valorile omului pe care Adonai îl folosește și să te concentrezi doar pe defectele lui, pentru că Adonai nu face asta. Oamenii care vin cu vești de genul ”ai auzit ce a făcut Pastorul cutărică?! Ai văzut ce a făcut Rabinul cutare?!”pentru mine sunt ca și Ham, niște blestemați.
Când Ham a mers și le-a povestit fraților lui că a văzut goliciunea tatălui lor, Sem și Iafet au intrat la tatăl lor întorși cu spatele ca să nu îl vadă gol și l-au acoperit.
Când vine câte un „bine intenționat” să îți povestească despre goliciunea fratelui tău, ca să-i expună defectele, încearcă să nu te uiți la ele ci mai bine acoperă-l înaintea celorlalți. Deja știi că omul respectiv nu e perfect, nu e nevoie să-i mai contemplezi imperfecțiunea, ci mai bine caută-L pe Yeshua din el și fii sigur că n-ai să mai vezi nimic demn de disprețuit. Nu mă refer la situații când un om cu bună știință vrea să rămână în păcat, dar când doar s-a întâmplat să cadă și păcatul nu e un stil de viață pentru omul respectiv, atunci acoperă-i goliciunea înaintea celorlalți, ca să îți atragi binecuvântarea, așa cum și-au atras-o Sem și Iafet.

Bat Melech בת מלך
Cristina

4 comments:

  1. Cred ca situatia asta, e motivul numarul unu pentru care cei mai multi in familia lui Yeshua sunt raniti. Nu stiu daca e din slava desarta, sau pur-si-simplu din ignorata (pentru ca prefer sa fiu naiva si sa ma gandesc ca odata ce ai cunoscut iubirea lui Yeshua, nu faci lucrurile astea cu buna stiinta), dar e incredibil cate situatii din astea am vazut in biserici. Dragostea acopera totul mai ales greaseala cuiva cand ii pare rau, asta a facut El cu noi, de asta suntem mantuiti. E trist ca atunci cand El ne-a dat am apucat cu amandoua mainile, cand e de dat mai departe aceleasi maini raman paralizate.

    ReplyDelete
  2. Pentru ca ies dintr-o poveste Noe fara sa fi facut nimic .... mi s-a facut pielea gaina ... gaina ... gaina ...
    Dar sa nu dau cu piatra in Ham ca de multe ori am "Ham-ait" si eu ....
    Cristina .... nota 20 iti dau pentru articol ;)

    ReplyDelete
  3. Draga Cella, in ultima vreme astept cu sufletul la gura coemntariile tale. Multumesc ca ma faci sa rad atata. Expresia "am Ham-ait si eu" mi se pare de geniu.

    Emma

    ReplyDelete
  4. Noach a supravietuit Potopului , dar s-a innecat intr-un pahar cu vin...
    Toti sintem "defecti" intr-un fel sau altul , iar Noach cu siguranta ca a gresit . Important este ca atunci cind sintem dezamagiti de comportamentul celor cu care venim in contact , sa avem intelepciunea de-a alege calea lui Shem si Yafet : aceea de-a izola raul , nicidecum a-l imprastia ; asa cum ne toleram propriile esecuri , putem invata sa le toleram si pe ale altora daca dragostea lui Yeshua este in noi . Ce lectie de viata! Sa treci peste dezamagire si sa iubesti!

    ReplyDelete