CATRE CITITORI

Articolele prezentate în acest blog reprezintă convingerile şi părerile personale, cugetările mele, trăirile mele şi ceea ce Adonai mă învaţă. Crezul meu nu este asociat cu nici o denominaţiune, cult sau comunitate.
Articolele mele sunt rezultate din trăirea mea cu Adonai, deci nu încurajez publicarea, copierea sau reproducerea acestora, fără acordul meu.

Mulţumesc pentru înţelegere,
Bat Melech בת מלך

Monday, April 16, 2012

Mesaj pentru mesianici

Nu aveam de gând să scriu astăzi dar mă simt oarecum obligată să o fac, pentru că am auzit de două ori cum ”mesianicii” au făcut crize de nervi când unii, fără intenții ascunse sau cu vreo urmă de viclenie sau gând de ceartă, au îndrăznit să le ureze: ”Hristos a înviat!”.
Motivul supărării? - Că nu au ținut cont de identitatea celui căruia se adresau și în loc să folosească, așa cum era CORECT (a se înțelege ironia), terminologia ebraică, au folosit-o pe cea grecească.
Rezultatul? - Unul a fost numit ignorant și nesimțit iar ce-a dea doua persoană la care mă refer a fost numită indirect ”fără minte”.
Reacția mea la toate astea? - Acest articol pe care-l scriu pentru mesianici. Dar fiind conștientă că vor fi atât creștini care vor citi aceste lucruri cât și evrei ce nu cred în Yeshua, pentru ambele categorii vreau doar să spun că aș putea scrie romane întregi despre ereziile și basmele în care cred, deci să nu cumva să aibă impresia că se găsesc unii mai sus decât alții.
Ce-mi dă dreptul mie personal să scriu aceste lucruri?
1. 
Să-l parafrazez fără nici o rușine pe Pavel sau Shaul (ca să nu se simtă lezați unii): ”Fiindcă eu, care altădată eram dintre goyim din naștere, numită shiksah (femeie necurată dintre neamuri, termen pe care evreii il folosesc când se referă la o neevreică) de către cei tăiați împrejur, îmi aduc aminte că în vremea aceea eram fără HaMashiach, fără drept de cetățenie în Israel, străină de legămintele făgăduinței, fără nădejde și fără Adonai în lume. Dar acum, în Yeshua HaMashiach, eu care odinioară eram departe am fost apropiată prin Sângele lui HaMashiach. (Efeseni 2:11-13). În primul rând El mă îndreptățește ca să vorbesc, respectiv să scriu.
2. 
Pentru că nu vorbesc ca una care iubește doar să critice ci pentru că iubesc evreii și mai ales pe cei ce cred în Yeshua, adică evreii mesianici.
3. 

Pentru că așa cum oi fi eu: shiksah și goyishe nar (cine înțelege să înțeleagă), am primit harul, după multe, multe, multe insulte din partea evreilor pentru că purtam Numele lui Hristos - Cristina, să fiu nu doar acceptată dar și învățată de către Talmud Chocom-i cu renume în Iudaism până acolo că puțini sunt cei care pot să ducă până la capăt cu mine o discuție halachică și nu spun aceste lucruri ca să mă laud, că dacă ar fi să încep, mi-ar lua mai mult spațiu decât am eu timp, dar știu cu toată inima mea că nimic din aceste lucruri nu mă face să stau în picioare în fața Celui ce a murit și înviat pentru mine: prin har am fost mântuită!


                                                                    Dragi mesianici,
atât cei născuți evrei cât și cei care v-ați lipit de poporul Lui Adonai din pricina Evreului Suprem, Yeshua, pe care cred cu toată inima că Îl iubiți și de dragul Lui v-ați pus inima să înțelegeți căile Lui în mod autentic. Mă bucur să aud despre tot mai mulți că învață ba despre Sărbătorile lui Adonai, ba că devin shomer Shabat (păzitori ai sabatului) și shomer Torah și cinste vouă pentru acest lucru, dar sfatul meu ar fi să nu vă opriți să învățați, mai ales cei care din prea multă învățătură se cred undeva pe o scară mai înaltă a rasei umane, statut ce, după părerea lor, le dă dreptul să disprețuiască umblarea celor mai puțin luminați în cele sfinte.
Fraților, în primul rând și aceia dintre voi care v-ați născut evrei, tot în familii seculare v-ați născut și a fost nevoie să vă învățați Iudaismul după ce L-ați cunoscut pe Mashiach și o spun asta susținut de statistici, pentru că în România evreii ortodocși (nu mă refer la ortodoxismul creștin și nici la evreii wanna bees care devin religioși în urma unui kiruv și aderă la culte, gen chabad sau breslov) sunt pe cale de dispariție, majoritatea evreilor ce locuiesc azi în România fiind aproape asimilați și o știți cu toții nu trebuie să v-o spun eu. Deci, dacă până și voi, care sunteți clar pe o treaptă mai sus deoarece știți că Geneza e Bereishit și puteți să recitați pe de rost Aseret HaDvarim (cele 10 porunci), nu v-ați născut învățați ci ați învățat pentru că ați vrut să cunoașteți mai mult din El, atunci faceți-mi bucuria și nu disprețuiți nici pe aceia care tot din dragoste pentru Kadosh Baruch Hu mărturisesc: ”Hristos a înviat!„ pentru că nu o fac spre jignirea voastră atotcunoscătorii, ci o fac pentru că vestesc un adevăr. Știu că e șocant, dar mesianismul nu este despre a vă recunoaște, celor ce vă identificați cu acest termen, superioritatea, ci este despre Mashiach.
Dacă El nu s-a simțit jignit de mine când L-am strigat cum am știut eu să-i zic și a venit la mine fără să se uite că nu am sânge evreiesc și mi-a dat Sângele Lui Dumnezeiesc. Dacă El nu a disprețuit identitatea celor ce au ales să-L urmeze și a pus în venele lor un Sânge de Dumnezeu, din pricina acelui Sânge trebuie să îl prețuiesc pe cel care-l poartă, chiar dacă sunt evreu.
Dragii mei, pe un mesianic nu-l definește snobismul și nici aroganța, ci faptul că Îl urmează pe Mashiach, de dragul căruia și dacă îi vine să scrâșnească din dinți la fiecare perlă spusă de creștini, tace. Yeshua știa totul și pentru asta nu i-a disprețuit pe cei cărora le vorbea pentru puțina lor înțelegere deși de multe ori Își punea mâna în cap când îi auzea, dar dragostea este mai mare decât atât.
Fraților dacă un creștin spune un adevăr, cum ar fi acela că Yeshua a înviat, eu nu pot decât să-i răspund că e adevărat că a înviat, pentru că nu corectitudinea exprimării este focusul ci mesajul, iar acela este că El a înviat!
Dragilor știu că nu e ușor să vă păstrați identitatea între atâtea aberații și nici nu e ușor să-ți pui deoparte ani de zile de studiu ca să ajungi să pricepi măcar cu un cuvânt mai mult din măreția Lui. Știu ce înseamnă nopți nedormite de studiu și dispreț din toate părțile pentru un stil de viață pe care îl alegi tot de dragul Lui, dar le pun jos toate și le consider în zadar, dacă îi întristez pe aceia pe care Îi iubește El prin aroganța mea sau că vreau să am dreptate.
Dacă aș vrea să se înțeleagă ceva, atunci acel lucru este că voi, mesianicii sunteți în inima mea ca și cei care sunt singurii lângă care pot să-mi las garda jos în ce privește felul de închinare și înțelegerea. Știu că mă adresez unor oameni maturi, deoarece e nevoie de maturitate să vrei să-L cunoști mai intim pe Yeshua, de aceea vă rog pentru dragostea Lui, smeriți-vă inimile și la vremea potrivită, dacă e nevoie, El are să vă înalțe.
Înțeleg că inevitabil am jignit cu mesajul meu pe cineva, de aceea aș îndemna să se citească ce am scris (nu ceea ce nu am scris) de 4 chiar 5 ori și doar când sigur s-a înțeles, să mi se scrie mesaje despre cât sunt de ”înșelată„ cu privire la multe lucruri. Îmi cer iertare în avans celor ce se simt ofensați de vorbele mele, dar în loc să mă judecați sau ”învățați”, mai bine rugați-vă pentru mine și sigur Cel ce cunoaște inimile și gândurile oamenilor poate să mă lumineze cu Adevărul Lui și pe mai departe.
Kol HaBrachot haverim sheli!


Bat Melech בת מלך
Cristina כריסטינה

8 comments:

  1. Stim si la ce ne ajuta ca stim, daca ne folosim stiinta sa-i doboram pe altii. Merci ca ai scris articolul Chris si daca imi lasa un gust amar sa vad de ce se pot lega unii, fara ca macar sa se gandeasca ca ranesc un suflet pentru care a murit Isus.

    "Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n-aş avea dragoste, Sunt o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor.Şi chiar dacă aş avea darul proorociei, şi aş cunoaşte toate tainele şi toată ştiinţa; chiar dacă aş avea toată credinţa aşa încît să mut şi munţii, şi n-aş avea dragoste, nu Sunt nimic.Şi chiar dacă mi-aş împărţi toată averea pentru hrana săracilor, chiar dacă mi-aş da trupul să fie ars, şi n-aş avea dragoste, nu-mi foloseşte la nimic...Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc." 1 Corintenti 13:1-3, 11

    Doamne, creste-ne pe toti la cel putin un nivel la care sa simtim nevoia sa ne facem mici de dragul altora.

    Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. FI BINECUVANTATĂ CRISTINA!!! Minunate cuvinte! au ajuns la inima mea, și știu că acolo rămân! Mulțumesc! Shalom!

      Delete
  2. Am vazut aseara o parte din filmul "Zece semne rele". era vorba despre un oras unde se intamplau niste lucruri ciudate, adica cele 10 urgii din Vechiul Testament se intamplau si acolo, si tipa respectiva care a venit pentru a studia fenomenele, ii spunea tipului ca orice lucru are o explicatie stiintifica, ca mustele au fost pe vaci si astfel au transmis un virus pe care l-au luat de la apa prefacuta in sange..ceva de genul si astfel au murit vacile, etc, adica a gasit cum sa le lege stiintific pe toate ca sa Il scoata pe Adonai din ecuatie. Si mai adauga ca de cand nu s-a mai rugat a putut dormi noaptea.Cand explicatia stiintifica devine o chestiune prin care sa ne "scoatem" ca Dumnezeu nu exista sau ca El este Universul(if you know what I mean)atunci stiinta devine problematica si fara sens, si prostie pana la urma, iar daca o tot tine asa e clar ca diavolul e implicat pana in gat in treaba asta cu stiinta. Vorba aia ce-i prea mult strica :), dar ce vreau sa spun este ca stiinta e buna pana la un punct, asa cum a spus si Emma, daca ne folosim stiinta sa doborm pe altii atunci la ce ne ajuta ca stim? Nu stiu daca a facut sens ceea ce am scris mai sus dar ideea principala e ca fara dragoste putem avea toata cunostinta posibila si tot degeaba. pentru ca in final tot ce va ramanea va fi dragostea. Slava lui Adonai pentru calea ce ne-a deschis-o prin Yeshua. Fiti binecuvantati de Adonai!!!

    ReplyDelete
  3. În articol nu mă refeream la o știință seculară ci una teologică. A nu se înțelege din tot ce am scris doar că ”mesianicii n-au dragoste” că n-aș vrea să m-apuc să scriu epistole despre pocăiți și nepocăiți deopotrivă și așa zisa lor dragoste, una pe care i-o atribuie lui Adonai în funcție de cum o simt sau n-o simt ei. Articolul acesta nu are ca scop ”pălmuirea” mesianicilor de către neamuri și să ne înțelegem bine: la orice oră, în orice zi, dacă se pune problema, voi fi lângă mesianici mai mult decât lângă orice alt cult, deci aș aprecia încă odată să nu se înțeleagă că s-a dat dezlegare la a-și exprima toată lumea nemulțumirile față de evrei și de mesianici că nu mă bucură în nici un fel ”analfabetismul Biblic” al multora din Biserici. Am scris acest articol pentru cine e în stare să înțeleagă dincolo de ”mustrare” și pentru că îi iubesc și apreciez și m-am referit specific la unele situații nicidecum nu spun că toți mesianicii sunt așa ci din contră, aproape toți cei pe care îi cunosc personal sunt oameni în care Îl văd pe Yeshua.
    Fiți binecuvântați toți aceia care v-ați pus încrederea în Dumnezeul lui Israel și în Unsul Lui! Shalom!

    ReplyDelete
  4. Cristina,
    cred ca pana nu ni le luam in freza din plin, nu invatam sa vedem inima omului dincolo de cuvinte.

    Multumesc Domnului pentru inima ta mare in El.

    ReplyDelete
  5. שלום כריסטינה בת מלך
    As dori sa-mi exprim aprecierea si multumirea ptr acest mesaj. Si daca conteaza, as dori nu doar sa-mi exprim acordul fata de cele scrise (adica, ca sunt si suntem de acord, eu ca Rabin mesianic si enoriasii nostri), ci doresc chiar sa o recomand spre citire si spre aplicare tuturor celor care sunt sau nu credinciosi.

    רב דויד נאגי

    ReplyDelete
  6. תודה רבה רב דויד
    contează mult pentru mine cuvintele tale pe care le apreciez din suflet.
    !שלום

    ReplyDelete
  7. Ideea este ca atat mesianismul cat si crestinismul, fiecare are extremele lui. Nici una nici cealalta nu este scutita de brese. Important e sa-ti recunosti gresala intr-o smerenie sanatoasa sa te pocaiesti si varianta ideala sa n-o mai repeti. Cert e un lucru, este nevoie de o "maturitate mare" ca in dragoste sa-l accepti pe cel de langa tine asa cum este.
    Mi se pare interesant articolul si cred ca este o lectie buna pentru fiecare dintre noi.

    ReplyDelete